UKT

Uuden kaupungin teatteri on keväällä 2018 perustettu helsinkiläinen esittävän taiteen ryhmä. Ryhmä tuottaa vuosittain julkiseen kaupunkitilaan ja kokeellisiin ympäristöihin esityksiä, esityssarjoja, tilateoksia, työpajoja ja tapahtumia. Varsinaisten tuotantojen lisäksi ryhmä on sitoutunut jatkuvaan yhteisen praktiikan kehittämiseen. Uuden kaupungin teatteri toimii yhteistyössä muiden helsinkiläisten kaupunkikulttuuri ja - taidetoimijoiden kanssa.

 

MANIFESTI

Uuden kaupungin teatteri on helsinkiläinen, taiteellisen teatterin periaattein toimiva esittävän taiteen ryhmä, jonka tarkoitus on uusien esitysten, uusien representaatioiden avulla tuottaa toisenlaista kaupunkitilaa ja kamppailla vapaan, saavutettavan ja riippumattoman kaupunkitaiteen puolesta. Ajattelemme, ettei tämä kaupunki tarvitse yhtäkään kaupallista näyttämöä lisää. Uuden kaupungin teatteri toteutuu formaalin ja kaupallisen kaupungin murtumakohdissa ja rajapinnoilla, ei sen instituutioissa tai niiden kivettyneessä praktiikkassa. Ryhmän ideologian perustana on luoda esitystapahtumasta paikallinen, ihmisiä yhteenkutsuva, mahdollisimman saavutettava julkinen kokoontuminen.

 

Tämän päivän kaupunkilainen elää kiireessä, ahdistuneena ja työskentelee lakkaamatta. Työnteon, tuotannon ja kaupankäynnin tilat ovat jälkiteollisessa yhteiskunnassa ulottautuneet kaikkialle metropolialueen infrastruktuuriin. Uuden kaupungin teatteri pyrkii aiheuttamaan katkoksen kaupunkitilassamme tapahtuvassa jatkuvassa työvoiman ja pääoman virrassa. Se ottaa tilaa haltuun, pysäyttää ja kutsuu pysähtymään. Vaihtoehtoisella esityksellä haluamme muuttaa kaupunkilaisten arkikäsityksiä mahdollisesta. Tahdomme vakiinnuttaa epäkaupallisen esityksen kaupunkitilaan yhdeksi vallitsevaksi representaatioksi kaupallisen viestinnän ja infrastruktuurin rinnalle.

 

Me emme tyydy meille ylhäältä käsin annettuun osaamme, vaan ryhdymme tekemään uutta kaupunkia tässä ja nyt. Kaupunkia, jossa jokainen tunnustetaan arvokkaaksi riippumatta kulutuskyvystä tai tuotannollisesta panoksesta. Kaupunkia, jossa ympäristön kantokyky asetetaan aina voiton tavoittelun edelle. Kaupunkia, joka markkinoiden tuottaman eriytymisen ja keskinäisen kilpailun sijasta perustuu jakamisen, tasa-arvon ja yhteisöllisyyden ajatukselle. Yhteiselle ja universaalille.

 

NYT

Uuden kaupungin teatteri:

a work in progress livekuunnelma


”Kun me alettiin valmistamaan tätä esitystä, niin me oltiin kaikki tosi tosi väsyneitä. Kun me alettiin valmistamaan tätä esitystä, niin ihan ensimmäiseksi me valmistettiin yhdessä, yhteinen ateria.”

A work in progress livekuunnelma on Uuden kaupungin teatterin kesän 2019 laboratoriotyöskentelyn lopputulema ja tapahtumallinen esityskokonaisuus, joka sai ensi-iltansa Alakulttuurikeskus Loukossa 26.7.2019. Työskentelyn lähtökohtana toimi työryhmän tarve kokoontua yhteen ilman ennalta määrättyä päämäärää ja tutkia jäsentensä tarpeista nousevia tekemisen tapoja. Teos syntyi saunomalla ja istuskelemalla laiturilla. Lepäämällä. Olemalla jouten ja tappamalla aikaa. Sen äänikuvassa soivat yhteen kokoontumisen ja yhdessä jaetun kaiut.

Ehdotamme saapumaan esitykseen yksin.

Työryhmä Henna Helasvuo, Pauli Patinen, Anna Pesonen, Aliisa Rinne, Anna Suoninen, Riku Vuorensola
Tuotanto Uuden kaupungin teatteri

 

Esitykset

26.7.2019. klo 18:00 (ensi-ilta), Alakulttuurikeskus Loukko, Castréninkatu 7.

6.10.2019. klo 15:00, Asbestos Art Space, Mäkelänkatu 45.

 

Arvioitu kesto 2h.

 

Liput

Tapahtuma on pääsymaksuton ja esitykseen mahtuu 10 ensimmäistä ilmoittautujaa. Varaa paikkasi täältä.

Turvallisempi tila

Pyrimme luomaan UKT:n tapahtumista turvallisemman tilan. Sen keskiössä on vastuun ottaminen omasta käytöksestä sekä kaikkien osallistujien kunnioittaminen. Turvallisemman tilan politiikka luo kulttuuria, jossa yhä useammalla on tapahtumassa tervetullut ja turvallinen olo. Kulttuuria, jossa häiritsevää käytöstä ja ristiriitoja ei ohiteta naureskellen vaan niihin puututaan. Käytämme sanaa ‘turvallisempi’ sanan ‘turvallinen’ sijaan, sillä emme pysty takaamaan täysin turvallista tilaa kaikille, vaikka se on tavoitteemme.

UKT:n turvallisemman tilan periaatteet:

 

  • Älä käytä syrjivää rasistista, seksististä, homofobista, transfobista, cisseksististä tai ableistista kieltä.

  • Tunnista ennakkoluulosi. Älä tee oletuksia kenenkään sukupuolesta, seksuaalisuudesta, luokkataustasta, elämäntilanteesta tai identiteetistä. Kunnioita itsemääräämisoikeutta.

  • Tunnista etuoikeutesi, kuuntele ja anna tilaa.

  • EI ON EI. Kaikilla on oikeus koskemattomuuteen.

  • Ota vastuu omasta toiminnastasi. Turvallisempi tila tehdään yhdessä. Tule vastaan ja kuuntele.

  • Älä kuvaa ilman lupaa.

  • Voit milloin tahansa tulla kertomaan tapahtuman järjestäjille jos koet tai havaitset häirintää tai muuta loukkaavaa käytöstä.


Saavutettavuus
Asbestos Art Space sijaitsee osoitteessa Mäkelänkatu 45, 00550 Helsinki. Ovi on 71 cm leveä. Edustalla on n. metrin etäisyydellä ovesta 10 cm korkea rappunen ja itse ovessa on 10 cm korkea kynnys. WC ei ole esteetön. Jos tarvitset apua päästäksesi paikalle, ota yhteyttä: ukthelsinki@gmail.com.

Tilassa on sukupuolittamaton WC.

Asbestos Art Space
Asbestos Art Space toimii avoimena kaupunkitilana, jolla luodaan alusta taiteelle, poikkitaiteelliselle toiminnalle ja kulttuuritapahtumille. Tilaa pyörittää taiteilijavetoinen Asbestos-kollektiivi.

 

ABC
 

Abc on katkos kaupunkitilassa. Se on syntynyt pysähtymisestä, hypnoosista, lakosta, joogasta, silmät kiinni tanssimisesta, ohikulkijoiden tarkkailusta, yhteisistä aamupaloista, Ostos-tv:stä, Silent Discosta ja ilmapatjalla makoilusta. Sitä on harjoiteltu kaduilla, julkisissa liikennevälineissä, teatteritiloissa, liikuntasaleissa, työryhmäläisten kodeissa ja kirjastoissa.

 

Työryhmä on työskennellyt ilman tiukkoja työnjaollisia rooleja. Sen jäsenet ovat saaneet vaikuttaa jokaiseen taiteelliseen osa-alueeseen ja liikkua vapaasti niiden välillä.

 

Abc adaptoituu aina uuteen ympäristöönsä ja vaikuttuu läsnäolevista ihmisistä, eläimistä, kasveista, rakennelmista, muodoista, pinnoista ja äänistä. Osa esityksistä tapahtuu ennalta määrittämättömänä ajankohtana jossain päin Helsinkiä, julkisessa kaupunkitilassa.  

 

Kaikkiin esityksiin on vapaa pääsy. Esitykset tapahtuvat aina säävarauksella. Paikan päältä löytyy rajallinen määrä istuma-alustoja, voit tuoda halutessasi oman mukaan.

 

Työryhmä Eric Barco, Henna Helasvuo, Iida Jauho, Miia Junes, Martta Jylhä ja Hilkka Saarela

 

Esitykset

18.5.2019. klo 19:00 (ensi-ilta), Pengerpuisto, Torkkelinmäki.
20.5.2019. klo 19:00, Tokoinranta.
25.5.2019. klo 21:00, Dallapénpuisto.
30.5.2019. klo 15:00 ja 19:00, Kaisaniemenpuisto.
15.8.2019. klo 20:00, Sinebrychoffin puisto. 

AOFA x UKT: Human Nature 

“Uskomme, että tehdäksemme ihmisluontoa käsittelevän esityksen, on meidän ensin tutustuttava itseemme.”  

Olet lämpimästi tervetullut kokemaan esityksemme Human Nature.
Esitys tapahtuu Keskuspuistossa.

Työryhmän lähtökohtina on ollut tutkia hypeä, luontoa, itseä ja ihmistä. Esitys on jatkumoa viime kesänä Ylioppilasteatterin studiossa järjestetylle Exploring Utopia 24/7 -festivaalille. Festivaalin lähtökohtana oli tutkia inklusiivisuutta ja rajattomuutta. Yötä päivää auki olleet ovet toimivat vertauskuvana internetille, joka ei koskaan nuku. Tällä kertaa haluamme pysähtyä hoivan ja rauhan teemojen äärelle.


Esitykseen voi saapua yhdessä, mutta ehdotamme esityksen kokemista yksin. Esityksessä kuljetaan metsässä ja katsoja-kokijalla on mahdollisuus vaikuttaa esityksen kulkuun.
 

Teoksen taiteelliset suunnittelijat / esiintyjät Petri From, Roosa Himma, Iida Jauho, James Kokko, Tuomas Lehti, Pauli Nykänen, Michelle Orenius, Miina Penttinen, Anna Pesonen ja Minka Virtanen.

Teoksen toteuttamiseen osallistuneet / esiintyjät Isa Ala-Nissilä, Ilta Julia, Samuli Hokkanen, Jenna Jauhiainen, Ville Koskinen, Pauli Patinen, Jakob Magnus Pfeifer ja Anna Suoninen.


Esitykset
18.7.2019. klo 17:00.

20.7.2019. klo 17:00.

Human Nature on Association of Free Associationin ja Uuden kaupungin teatterin ehdotus esittävän taiteen ryhmien väliseen solidaarisuuteen perustuvasta tuotantomallista. Teos kuuluu kummankin ryhmän taiteelliseen ohjelmistoon ja on toteutettu yhteisillä resursseilla. Esitykseen on haettu yhdessä taloudellista, materiaalista ja kollegiaalista apua eri tahoilta.

MENNYT